tag:blogger.com,1999:blog-47670725217164865332024-02-19T23:51:50.044-08:00danie w restauracjiala alahttp://www.blogger.com/profile/12518237153115368817noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4767072521716486533.post-27223200999474137772010-04-27T09:50:00.000-07:002010-04-27T09:51:31.959-07:00Kulki łososiowe w sezamieskładniki<br /> * 200 g upieczonego fileta łososia<br /> * 300 g ugotowanych ziemniaków<br /> * 150 g uduszonego szpinaku przyprawionego czosnkiem<br /> * chilli i parmezanem<br /> * 1 jajo<br /> * 4 łyżki mąki<br /> * ziarno sezamu do panierowania<br /> * olej z pestek winogron do smażenia<br />sposób przygotowania<br />Łososia podzielić na kawałeczki, ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szpinak posiekać. Wy-mieszać dokładnie, dosmakować. Podzielić na osiem części, panierować w mące, roztrzepanym jaju i sezamie. Smażyć na średnio gorącym oleju. To jest pomysł na resztki z obiadu, można obok podać któryś z zimnych sosów.<br />źródło: ugotuj.to<br /><a href="http://www.restauracje.pl/">restauracja</a>ala alahttp://www.blogger.com/profile/12518237153115368817noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4767072521716486533.post-52763236957848586672010-02-10T05:27:00.000-08:002010-02-10T05:28:23.710-08:00Pączki klasyczneskładniki<br /> * 2.5-3 szkl. mąki<br /> * 1 szkl. mleka<br /> * 3 łyżki cukr<br /> * 3 łyżki oleju<br /> * 1 łyżka drożdży<br /> * 1 cytryna<br /> * 1 cukier waniliowy<br /> * 1 l oleju do smażenia<br /> * 3/4 szklanki cukru pudru<br /> * 1/2 szkl. powideł różanych lub śliwkowych<br />sposób przygotowania<br />Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodaj pół szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinaj z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku. Jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach. Jednak radzę sprawdzić każdy pączek i jeżeli to konieczne, skleić staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy i pozwól im urosnąć przez 10 minut, zanim je zaczniesz smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.<br />źródło: www.ugotuj.to<br /><a href="http://www.restauracje.pl/miasto/Katowice/">restauracje katowice</a>ala alahttp://www.blogger.com/profile/12518237153115368817noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4767072521716486533.post-5332904322661584982009-11-24T06:55:00.000-08:002009-11-24T06:57:22.467-08:00Pierniki mojej mamySkładniki<br /> * 1 kg mąki<br /> * 1 kostka tłuszczu<br /> * 0,5 kg miodu<br /> * 2 szklanki cukru<br /> * 4 łyżki kakao (3)<br /> * 2 łyżki przyprawy do piernika<br /> * 2 łyżki sody oczyszczonej<br /> * 8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)<br /> * 0,75 szklanki kwaśnej śmietany<br />Opis przygotowania<br />Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.<br />Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.<br />Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.<br />Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.<br />źródło: gotujmy.pl<br /><a href="http://restauracje.pl/">restauracje</a>ala alahttp://www.blogger.com/profile/12518237153115368817noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4767072521716486533.post-193766355479109082009-10-07T12:03:00.000-07:002009-10-07T12:08:05.110-07:00"Kubuś" o smaku marchwiowo, truskawkowo, bananowymSkładniki<br /><br /> * sok marchwiowy 2 szklanki<br /> * truskawki 10 sztuk<br /> * banan 1<br /> * cukier 2 łyżeczki<br /><br />Sposób przyrządzenia<br /><br />Z truskawek (świeże lub mrożone) oberwać ogonki, umyć je. Banana obrać i podzielić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dobrze zmiksować, jeśli potrzeba to dosłodzić.<br />źródło: mojeprzepisy.pl<br /><br /><br /><a href="http://www.restauracje.pl/">restauracje</a>ala alahttp://www.blogger.com/profile/12518237153115368817noreply@blogger.com0